Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ "ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ"

Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη

«Εκτός Γραμμής»

Διοργανώνει

το Σάββατο 1 Μαρτίου, στις 7.00 μ.μ.

εκδήλωση - συζήτηση


Πνευματικά δικαιώματα:

Δικαίωμα ή εκμετάλλευση;


Ομιλητές: Δ. Λένης, Γ. Νικολαΐδης, Δ. Σαραφιανός


ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου

(στάση Λασκάρεως, Χαρ. Τρικούπη)

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εκδήλωση


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη
«Εκτός Γραμμής»

διοργανώνει
το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ.


εκδήλωση - συζήτηση

Πότε κοιμάται η σκουριά;
(για την ιστορία του ροκ και τις σύγχρονες τάσεις)


Ομιλητές: Δ. Λένης, Π. Ράπτης, Κ. Σακκαλής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου
(στάση Λασκάρεως, Χαρ. Τρικούπη)

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Φιντέλ Κάστρο




Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

«Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου (...) απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ (...) το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή», αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο.

«Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω.

»Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», αναφέρει ο Κάστρο επισημαίνοντας θα συνεχίσει να γράφει.

Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006 όταν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Από τότε ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχος του Φιντέλ.

Με την παραίτηση του Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες δέκα Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη.

Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πέρασμα των χρόνων απεδείχθη «εφιάλτης» ενός ολόκληρου συστήματος, επιβιώνοντας της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ως χαρισματικός ηγέτης ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τα πιο αντίθετα συναισθήματα: το μίσος των αντιπάλων του, που τον θεωρούσαν σύμβολο ολοκληρωτικής εξουσίας, και τη λατρεία εντός και εκτός της Κούβας, ιδιαίτερα μάλιστα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.




πηγή www.in.gr

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, 8:30μμ

αρχίζει το αφιέρωμα ταινιών για τη ροκ μουσική που διοργανώνει

η Πολιτική - Πολιτιστική Λέσχη «Εκτός Γραμμής»

με την προβολή της ταινίας:

«24 Hour Party People»

του Michael Winterbottom

Σας περιμένουμε όλους εκεί!

Πολιτική – Πολιτιστική Λέσχη «Εκτός Γραμμής»

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου

(Στάση Λασκάρεως, Χαριλάου Τρικούπη – Αθήνα)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗΣ

Αριστερή Ανασύνθεση

Στρατηγοπούλου 7, 11472 Αθήνα

Κωνσταντίνουπόλεως 38, 26099 Πάτρα

Κασσάνδρου 108, Θεσσαλονίκη

210-6457575

www.anasynthesi.gr

Ανακοίνωση - καταγγελία

Με αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι πολιτική τάση του Συνασπισμού επιμένει να αυτοαποκαλείται «Αριστερή Ανασύνθεση». Η κίνηση αυτή είναι πολλαπλά απαράδεκτη δεδομένου εδώ και χρόνια υπάρχει και λειτουργεί η πολιτική συλλογικότητα Αριστερή Ανασύνθεση. Η Αριστερή Ανασύνθεση ιδρύθηκε το 2003 από την συνένωση των Αριστερών Συσπειρώσεων, της Αριστερής Κίνησης Πάτρας και ανένταχτων αγωνιστών. Χρησιμοποιεί το όνομα αυτό από τη Συνδιάσκεψη της το Δεκέμβριο του 2003, που ολοκλήρωσε την ενωτική διαδικασία συγκρότησης, εκδίδει το δίμηνο περιοδικό «Εκτός Γραμμής», διαθέτει γραφεία σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Η Αριστερή Ανασύνθεση αποτελεί οργάνωση της ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς και σε καμία περίπτωση τάση του Συνασπισμού ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, έχουμε κάνει σαφές με τις πρωτοβουλίες στις οποίες έχουμε παίξει αποφασιστικό ρόλο, όπως την Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003, με τα ενωτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουμε ενεργά (όπως τα ΕΑΑΚ, οι παρεμβάσεις – συσπειρώσεις – κινήσεις σε χώρους δουλειάς, πολλές αριστερές δημοτικές κινήσεις) και τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΕΝΑΝΤΙΑ (Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά) ότι είμαστε συλλογικότητα με αριστερό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό στρατευμένη στην υπόθεση της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής – επαναστατικής αριστεράς.

Η αξιοποίηση του ονόματός της οργάνωσής μας από πολιτική τάση του Συνασπισμού αντικειμενικά δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, διότι δύο διακριτά (και σε μεγάλο βαθμό αντιθετικά) πολιτικά σχέδια εμφανίζονται δημόσια με το ίδιο όνομα.

Προχωράμε σε αυτή τη δημόσια ανακοίνωση και καταγγελία, γιατί διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη αυτή τάση επιμένει να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα και δεν έχει δρομολογήσει καμιά διαδικασία να χρησιμοποιεί άλλο όνομα, παρά το γεγονός ότι εδώ και πάνω από δύο μήνες είναι ενήμερη για το πρόβλημα που δημιουργείται.

Είναι σαφές ότι πρακτικές υφαρπαγής ονομάτων πολιτικών συλλογικοτήτων και συνειδητής δημιουργίας σύγχυσης παραπέμπουν στις χειρότερες στιγμές της Αριστεράς και οφείλουν να μην έχουν θέση στο διάλογο και την πρακτική της.

Καλούμε λοιπόν τη εν λόγω τάση του Συνασπισμού να αλλάξει το όνομά της και να σταματήσει να σπέρνει σύγχυση. Καλούμε επίσης τις εφημερίδες της Αριστεράς να μην αναπαράγουν τη σύγχυση και να μην αναφέρονται στην εν λόγω τάση με το όνομα «Αριστερή Ανασύνθεση».

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία και οι αγώνες της Αριστερής Ανασύνθεσης και του ρεύματος που εκπροσωπεί, οι μάχες που έχουμε δώσει όχι στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους, αλλά στους φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες, στις αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις, στις συγκρούσεις με τον κρατικό αυταρχισμό, οφείλουν να κάνουν σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, ότι αυτούς τους αγώνες, αυτή την ιστορία αλλά και πάνω από όλα αυτή την πολιτική κατεύθυνση δεν πρόκειται να αφήσουμε κανένα να την καπηλευτεί.

Αθήνα 13/02/2008

Το Πανελλαδικό Γραφείο της Αριστερής Ανασύνθεσης

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

13/2 ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 13/2

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

10.30 Π.Μ.

Η μεγαλειώδης συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο της 12 Δεκέμβρη 2007, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές προσπάθειες για ανατροπή των ασφαλιστικών μας κατακτήσεων. Η παραίτηση του Υπουργού Εργασίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση, ήτανε αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει κινήσεις αναπροσαρμογής της τακτικής της, με άλλους όρους, πιο επικοινωνιακούς. Η αλλαγή του Υπουργού εργασίας, μπορεί και πρέπει: Να δημιουργήσει κλίμα αυτοπεποίθησης στις δυνατότητες νίκης ενός ενωμένου και αγωνιστικά αποφασισμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με πλήρη συνειδητοποίηση πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναστείλει την ουσία της πολιτικής της στο Ασφαλιστικό, αλλά θα την συνεχίσει αξιοποιώντας και την αλλαγή υπουργού για πιο αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής της.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να αναστείλει, αλλά να επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αντιμέτωπη με τη λαϊκή αποδοκιμασία και για τα μέτρα που έχει πάρει και για την όλη ατμόσφαιρα διαφθοράς, προσπαθεί αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος εκφραστής των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο νέος γύρος λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η προσπάθεια να περάσουν οι ιδιωτικοποίησης σε κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή ή τα Λιμάνια, η ωμή αστυνομική βία στην απεργία του ΟΛΠ, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική με όποιο κόστος. Η νέα Υπουργός Απασχόλησης το έκανε άλλωστε σαφές: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Άλλωστε η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι προχωρά ήδη στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Ρέππα, που προβλέπει μείωση των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων, αυξήσεις εισφορών, αύξηση ορίων ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους. Παράλληλα ξεκινάει η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα χρονιά λιτότητας.

Η εξαγγελία της απεργίας για τις 13 Φλεβάρη μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να πούμε ένα μεγάλο ακόμα ΟΧΙ στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, να απαιτήσουμε να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία, αλλά και να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα και όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Πρέπει δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε την κινητοποίηση. Αν η κυβέρνηση καταλάβει ότι έχει μπροστά της μια εργατική εξέγερση με μαζικότητα και διάρκεια, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν βαδίζει σε αυτό το δρόμο. Στην πρόσφατη δήλωσή του, μετά την συνάντηση με την νέα Υπουργό Απασχόλησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν έθεσε κανένα ζήτημα βελτίωσης της άθλιας κατάστασης των συντάξεων ή μείωσης των ορίων για συνταξιοδότηση, αλλά απαίτησε την ‘απαρέγκλιτη’ εφαρμογή του Νόμου Ρέππα! Αντίστοιχα στην πρότασή της για την ΕΓΣΣΕ αποδέχεται βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας όπως είναι η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», η μερική απασχόληση, οι μαζικές απολύσεις, η υποκατάσταση των αυξήσεων από bonus ανάλογα με τα κέρδη. Μια τέτοια λογική δεν οικοδομεί κινήματα και αντιστάσεις και υπονομεύει τις πραγματικές δυνατότητες για νίκη του εργατικού σ.κ., όπως αποδείχθηκε από την μεγαλειώδη συμμετοχή στην Απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 12/12/07!

Αντί να εκθειάζεται ο νόμος Ρέππα, επιτακτικά αναγκαίο είναι, να τεθούν επιθετικά και αγωνιστικά το πλαίσιο και τα αιτήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, για την υπεράσπιση των σύγχρονων κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτή η λογική μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θ αναπτυχθούν οι αγώνες της επόμενης μέρας, που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.

Τα συνεργαζόμενα σωματεία πιστεύουν στις δυνατότητες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και στην νικηφόρα προοπτική του. Γι΄ αυτό και συντονίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία του συντονισμού των σωματείων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια. Ότι υπάρχει διάθεση και από αλλά σωματεία και συνδικαλιστές να συντονιστούμε αγωνιστικά οικοδομώντας ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης ικανό να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη πολιτική.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CPS, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ GOLDAIR, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WSW, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΣΕΦΚ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΝΕΝ (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ), ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗ






ΑΝΩΤΕΡΟ
δικαστήριο της Αγγλίας δίνει το δικαίωμα στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp. να «παγώσει» στοιχεία ενεργητικού που ανήκουν στην πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela, την οποία προσφάτως κρατικοποίησε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Η Exxon Mobil Corp. εξασφάλισε δικαστική εντολή να «παγώσει» περισσότερα από 12 δισ. δολάρια σε διεθνή στοιχεία ενεργητικού τής υπό κρατικό έλεγχο πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, καθώς προετοιμάζεται να εμποδίσει το σχέδιο κρατικοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του πετρελαϊκού τομέα.

Η κίνηση περιορίζει το έδαφος της Petroleos de Venezuela να ελιχθεί καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις μεγαλύτερες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες μετά την απόφαση του Τσάβες να κρατικοποιήσει τέσσερα προγράμματα ενέργειας σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε αποθέματα πετρελαίου του κόσμου.
Η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων, της αμερικανικής εταιρείας και του Τσάβες, συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών των επενδυτών για τις πωλήσεις από την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι η Exxon Mobil θέλει να βλάψει τη Βενεζουέλα με τη νομική προσφυγή με την οποία κέρδισε δικαστικές εντολές για το πάγωμα ως 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας.

Την Πέμπτη, έγιναν γνωστά δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου αντεπιτέθηκε στον Τσάβες επειδή εθνικοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα της Exxon, και κέρδισε την πρώτη σημαντική δικαστική μάχη διεκδίκησης αποζημίωσης για την κατάσχεση.

Η Exxon, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει συγκεντρώσει ποτέ αμερικανική εταιρεία, ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξασφαλίσει ότι θα πληρωθεί αν κερδίσει τη δίκη για την αποζημίωση.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA δεν μπορεί να πωλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία ή να κινήσει ορισμένα κεφάλαια για όσο διάστημα εξετάζεται η υπόθεση της αποζημίωσης.

Οι ομολογιακές αξίες της Βενεζουέλας σημείωσαν μεγάλη πτώση επειδή οι επενδυτές ανησυχούν ότι η απόφαση μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες και να επηρεάσει τη ρευστότητα της PDVSA, κύριας πηγής εσόδων για την κυβέρνηση του Τσάβες.

"Μια πολυεθνική, ιμπεριαλιστική εταιρεία προσπάθησε να βλάψει τη ναυαρχίδα των εταιρειών μας", δήλωσε ο Τσάβες στη διάρκεια συνάντησής του με αγρότες. "Όμως αυτό το πλοίο θα συνεχίσει να αρμενίζει και να αρμενίζει γεμάτο πετρέλαιο. Η PDVSA δεν θα βυθιστεί.

Η Βενεζουέλα δεν θα βυθιστεί. Αυτή η επανάσταση δεν θα βυθιστεί", τόνισε.





http://www.naftemporiki.gr
http://news.antenna.gr

Στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ τη Δευτέρα και την Τρίτη



Τρεις τρίωρες στάσεις εργασίας (6-9 το πρωί, 2-5 το μεσημέρι και 9-12 το βράδυ) προγραμματίζουν για τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, οι οποίοι την Τετάρτη θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό.
Την Τετάρτη, ημέρα απεργίας της ΓΣΕΕ, τα τρένα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα και θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια Κοινωνικών Αναγκών.

πηγή in.gr

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. για τα γεγονότα στις 2/2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α.

Η Ενωτική Αντικαπιταλιστική Αριστερά καταγγέλλει την απροκάλυπτη ανθρωπόκτονα δράση των φασιστών της Χρυσής Αυγής μέσα από τις γραμμές των Μ.Α.Τ. Για πολλοστή φορά οι Χρυσαυγίτες, ασύλληπτοι και ανενόχλητοι, πετροβολούν και μαχαιρώνουν. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πύκνωση επιθετικών συμπεριφορών φασιστοειδών τους τελευταίους μήνες, όπως επιδρομές σε σπίτια μεταναστών, και καταστροφές σε γραφεία πολιτικών οργανώσεων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την καθημερινή τηλεοπτική παρέλαση θεωρητικών του ναζισμού και βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. δημιουργούν αίσθηση πολιτικής νομιμοποίησης και ασυλίας στους ρατσιστές και τους δολοφόνους.

Η ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α. επισημαίνει την ανάγκη αντίστασης στα νεοφασιστικά φαινόμενα μέσα από την καταγγελία της αστυνομικής και παρακρατικής βίας, την κινηματική απάντηση στον ρατσισμό, το ναζισμό και την κρατική καταστολή.