Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗ






ΑΝΩΤΕΡΟ
δικαστήριο της Αγγλίας δίνει το δικαίωμα στην αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil Corp. να «παγώσει» στοιχεία ενεργητικού που ανήκουν στην πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας Petroleos de Venezuela, την οποία προσφάτως κρατικοποίησε ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες.

Η Exxon Mobil Corp. εξασφάλισε δικαστική εντολή να «παγώσει» περισσότερα από 12 δισ. δολάρια σε διεθνή στοιχεία ενεργητικού τής υπό κρατικό έλεγχο πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, καθώς προετοιμάζεται να εμποδίσει το σχέδιο κρατικοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του πετρελαϊκού τομέα.

Η κίνηση περιορίζει το έδαφος της Petroleos de Venezuela να ελιχθεί καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις από τις μεγαλύτερες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες μετά την απόφαση του Τσάβες να κρατικοποιήσει τέσσερα προγράμματα ενέργειας σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές σε αποθέματα πετρελαίου του κόσμου.
Η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των δύο μεγάλων, της αμερικανικής εταιρείας και του Τσάβες, συνέβαλε στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω ανησυχιών των επενδυτών για τις πωλήσεις από την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.


Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι η Exxon Mobil θέλει να βλάψει τη Βενεζουέλα με τη νομική προσφυγή με την οποία κέρδισε δικαστικές εντολές για το πάγωμα ως 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον ενεργειακό τομέα της Βενεζουέλας.

Την Πέμπτη, έγιναν γνωστά δικαστικά έγγραφα που δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία του κόσμου αντεπιτέθηκε στον Τσάβες επειδή εθνικοποίησε πέρυσι ένα πρόγραμμα της Exxon, και κέρδισε την πρώτη σημαντική δικαστική μάχη διεκδίκησης αποζημίωσης για την κατάσχεση.

Η Exxon, η οποία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τα μεγαλύτερα κέρδη που έχει συγκεντρώσει ποτέ αμερικανική εταιρεία, ζήτησε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξασφαλίσει ότι θα πληρωθεί αν κερδίσει τη δίκη για την αποζημίωση.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA δεν μπορεί να πωλήσει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία ή να κινήσει ορισμένα κεφάλαια για όσο διάστημα εξετάζεται η υπόθεση της αποζημίωσης.

Οι ομολογιακές αξίες της Βενεζουέλας σημείωσαν μεγάλη πτώση επειδή οι επενδυτές ανησυχούν ότι η απόφαση μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητες και να επηρεάσει τη ρευστότητα της PDVSA, κύριας πηγής εσόδων για την κυβέρνηση του Τσάβες.

"Μια πολυεθνική, ιμπεριαλιστική εταιρεία προσπάθησε να βλάψει τη ναυαρχίδα των εταιρειών μας", δήλωσε ο Τσάβες στη διάρκεια συνάντησής του με αγρότες. "Όμως αυτό το πλοίο θα συνεχίσει να αρμενίζει και να αρμενίζει γεμάτο πετρέλαιο. Η PDVSA δεν θα βυθιστεί.

Η Βενεζουέλα δεν θα βυθιστεί. Αυτή η επανάσταση δεν θα βυθιστεί", τόνισε.





http://www.naftemporiki.gr
http://news.antenna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: