Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Εκδηλώσεις για το Μάη του '68


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ

Κύκλος Πολιτικών Εκδηλώσεων

«40 χρόνια από το Μάη του '68»





Η πολιτική συλλογικότητα «Αριστερή Ανασύνθεση» διοργανώνει, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 40 ετών από τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του ’68, σειρά πολιτικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, κατά το διάστημα 23-28 Μαϊου, με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους διανοητές και αγωνιστές, από διαφορετικά ρεύματα και μορφές πρόσληψης του κινήματος.

Στο θέμα των εκδηλώσεων αναγνωρίζουμε ένα επίδικο αντικείμενο της παρούσας πολιτικής και ιδεολογικής συγκυρίας. Απέναντι σε όσους θέλουν να παρουσιάσουν τον «Μάη» είτε ως το τελευταίο, ηττημένο σκίρτημα ενός ανέφικτου επαναστατικού αιτήματος, είτε ως μια έκρηξη ατομικιστικού ηδονισμού που δικαιώθηκε στις συνθήκες των επόμενων δεκαετιών, εμείς αντιτάσσουμε την ανάγνωση του «Μάη» ως αυτό που πραγματικά ήταν: μια μετέωρη, αλλά παρ' όλα αυτά σημαντική, απόπειρα για την επαναστατική ανανέωση της κομμουνιστικής προοπτικής και μια σύγκρουση με τον πυρήνα των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης. Με αυτή την έννοια, ο Μάης αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για όποιον θέλει να αναφέρεται στο ιστορικό αίτημα της ανασύνθεσης της ριζοσπαστικής αριστεράς, εφόσον αυτό το αίτημα ξεκινά στην πραγματικότητα εκεί όπου ανακόπηκε η επαναστατική δυναμική του Μάη. Οι κοινωνικοί αγώνες που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς καθιστούν, πιστεύουμε άκρως επίκαιρη αυτή την οπτική.


Έτσι, την Παρασκευή 23 Μαϊου, ώρα 18.00, στο «Αμφιθέατρο Αντωνιάδου» του Οικονομικού Πανεπιστήμιου (πρώην ΑΣΟΕΕ – οδός Πατησίων), πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Η Ελληνική Αριστερά μετά τον Μάη του ‘68»,

με εισηγητές τους: Πάνο Γκαργκάνα (από την εφημερίδα Εργατική Αλληλεγγύη), (Πανεπιστημιακό), Μάκη Καβουριάρη, Γιώργο Καραμπελιά (Συγγραφέα), Γιάννη Μηλιό (Πανεπιστημιακό), Βασίλη Μουλόπουλο (Δημοσιογράφο) και Παναγιώτη Σωτήρη (από μέρους της Αριστερής Ανασύνθεσης).

Οι ομιλητές, πέρα από τη γνωστή δημόσια παρουσία τους σήμερα, κομίζουν και την βρετανική, γαλλική, γερμανική και ιταλική εμπειρία των κινημάτων των δεκαετιών του ’60 και του ’70.


Το Σάββατο 24 Μαϊου, ώρα 18.00, στο «Αμφιθέατρο Αντωνιάδου» του Οικονομικού Πανεπιστήμιου (πρώην ΑΣΟΕΕ – οδός Πατησίων), πραγματοποιείται συζήτηση με θέμα «Μάης ΄68: Η έκρηξη των κινημάτων και τα ρήγματα στην Αριστερά»,

με εισηγητές τους Ζωρζ Λαμπικά (Ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre), Κοστάντζο Πρέβε (Φιλόσοφο – Συγγραφέα) και Αντρέ Τοζέλ (Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Nice).

Οι ομιλίες θα δοθούν στα Γαλλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία.

Η δεύτερη αυτή εκδήλωση («Μάης ΄68: Η έκρηξη των κινημάτων και τα ρήγματα στην Αριστερά») θα επαναληφθεί, με τους ίδιους εισηγητές, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας την Δευτέρα 26 Μαϊου (ώρα 18.00) και στο Αμφιθέατρο 2 του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 28 Μαϊου, επίσης στις 18:00.




Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των ξένων προσκεκλημένων.

Ο Ζωρζ Λαμπικά (Georges Labica) είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή Γάλλους μαρξιστές, ο οποίος μεταξύ άλλων συνέλαβε και συντόνισε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 την μνημειώδη έκδοση του «Κριτικού Λεξικού του Μαρξισμού» (με τη συμμετοχή δεκάδων θεωρητικών). Εκτός αυτού υπήρξε και αγωνιστής με σημαντική δράση στους αντι-ιμπεριαλιστικούς και αντι-αποικιοκρατικούς αγώνες, ενώ στη δεκαετία του 1970 υπήρξε εκ των εκφραστών της αριστερής πτέρυγας του Γαλλικού ΚΚ.

Ο Κοστάντζο Πρέβε (Costanzo Preve), σημαντικός Ιταλός φιλόσοφος και συγγραφέας με μακρά ιστορία στράτευσης στην ριζοσπαστική αριστερά, έχει προσπαθήσει συστηματικά, ιδίως μετά το 1989, να επεξεργασθεί μια πρωτότυπη θεωρητική σύνθεση που να αντιστοιχεί στην αναγκαία επαναθεμελίωση του επαναστατικού προτάγματος. Παλιός γνώριμος της Ελλάδας (γνωρίζει άλλωστε ελληνικά) έχει δει αρκετά βιβλία του να μεταφράζονται και να κυκλοφορούν στη χώρα μας..

Ο Αντρέ Τοζέλ (Andre Tosel) είναι ένας από τους πιο γνωστούς μαρξιστές σήμερα στη Γαλλία, με σημαντική συνεισφορά στη μελέτη των κειμένων του Μαρξ, του Γκράμσι, του Σπινόζα και στην κριτική του φιλελευθερισμού ως συστήματος σκέψης. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας παραμένει ενεργός και πολιτικά και θεωρητικά.








ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ
Στρατηγοπούλου 7, 11472 Αθήνα
Κωνσταντίνουπόλεως 38, 26099 Πάτρα
Κασσάνδρου 108, Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: