Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ



Με την κατάθεση του νομοσχεδίου η κυβέρνηση ανοίγει πια τα χαρτιά της και προχωράει σε μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο:

  • Γίνονται ενοποιήσεις ταμείων, τόσο στο επίπεδο των κλάδων σύνταξης όσο και σε αυτό των κλάδων πρόνοιας και ασθενείας. Αυτό σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω των όρων συνταξιοδότησης και σημαντική μείωση των παροχών προς τους ασφαλισμένους.
  • Αυξάνεται στα 55 το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση μητέρας με ανήλικο παιδί. Η πλασματική προσφορά επιπλέον χρόνου ασφάλισης για κάθε παιδί (που και σήμερα ισχύει) –και ο οποίος δεν θα υπολογίζεται για τις περιπτώσεις μειωμένης ή πρόωρης σύνταξης ή για 37ετία– σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αναπλήρωση αυτού του σημαντικού πλήγματος για τις εργαζόμενες μητέρες.
  • Οι επικουρικές συντάξεις καθηλώνονται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, πράγμα που σημαίνει πολύ σημαντική μείωση των συντάξεων.
  • Το όριο ηλικίας με 35ετία για ασφαλισμένους πριν το 1992 ανεβαίνει από τα 58 στα 60 σταδιακά από το 2013.
  • Η σύνταξη με 37ετία προϋποθέτει ηλικία 58 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν χωρίς όριο ηλικίας.
  • Καθιερώνονται «κίνητρα παραμονής στην εργασία»: Οι εργαζόμενοι εξωθούνται να μείνουν μέχρι τα 68 για να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους αφού μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες από τις μειώσεις και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρη μειωμένη σύνταξη καθίσταται εξαιρετικά ασύμφορη, αφού για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγαίνει νωρίτερα θα έχει μείωση 6% στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι όλοι εξωθούνται να εργάζονται τουλάχιστον μέχρι τα 65.
  • Αυξάνονται από 50 σε 100 οι ημέρες εργασίας το χρόνο με βάση τις οποίες αποκτά κανείς βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων θα μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο ίδιο πλαίσιο αυξάνονται από 100 σε 120 μέρες οι ημέρες εργασίας με βάση τις οποίες κάποιος δικαιούται επίδομα ασθένειας. Πρόκειται για απάνθρωπες και κυνικές ρυθμίσεις που σημαίνουν ότι όσοι έχουν μεγάλα διαστήματα ανεργίας ή εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη.
  • Θα διαμορφωθεί «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών» για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο θα συσσωρεύονται το 10% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις (άρα καλούνται οι εργαζόμενοι να αποδέχονται τις ιδιωτικοποιήσεις), το 4% των εσόδων από το ΦΠΑ (άρα θα αυξηθεί η κοινωνικά άδικη έμμεση φορολογία), και το 10% των κοινωνικών πόρων των ταμείων (δηλαδή μια πραγματική ληστεία των πόρων αυτών των ταμείων).
Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο σημαίνει μια τεράστια τομή σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση: Οι συντάξεις μειώνονται ριζικά. Τα όρια ηλικίας αυξάνονται προς τα πάνω. Οι παροχές υγείας και πρόνοιας περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό. Οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να στραφούν όλο και περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση. Η ανεργία σε αρκετούς κλάδους θα αυξηθεί αφού αφενός εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να παραμένουν στην υπηρεσία, ενώ άλλοι θα περνούν αναγκαστικές περιόδους ανεργίας μέχρι να συμπληρώσουν τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας.

Μπροστά μας είναι μια μεγάλη μάχη, που θα πρέπει να δοθεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Οι κινητοποιήσεις εξήγγειλε η ΓΣΕΕ παραπέμπουν πολύ περισσότερο σε μια λογική να ‘ξεμπερδεύουμε με την υποχρεώση’ παρά σε αποφασιστική σύγκρουση (3ωρη στάση στις 12/03 και 24ωρη απεργία 19/03). Αντίθετα, ελπιδοφόρο μήνυμα είναι οι κινητοποιήσεις διαρκείας που έχουν ξεσπάσει σε μια σειρά κλάδους, όπως είναι η Τράπεζα Ελλάδος, η ΔΕΗ, οι ΟΤΑ. Να δώσουμε τη μάχη ώστε σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους να αποφασιστούν κινητοποιήσεις με μεγαλύτερη διάρκεια και αποφασιστικότητα. Να στηρίξουμε μαζικά όλες τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί είτε από κλάδους που είναι σε κινητοποίηση, είτε από την πρωτοβουλία σωματείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: