Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Ο Τσάβες προς νέο δημοψήφισμα




Στην πρόθεσή του να εξασφαλίσει τη δυνατότητα της απεριόριστης επανεκλογής του στην προεδρία επανήλθε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ανακοινώνοντάς την πρόθεσή του να προκηρύξει νέο, ανακλητικό δημοψήφισμα, το 2010.
«Καθώς έχω την εξουσία να συγκαλώ δημοψήφισμα (το λεγόμενο ανακλητικό), εάν η αντιπολίτευση δεν το κάνει, θα το κάνω ο ίδιος. Θα πρόκειται για ένα δημοψίηφισμα με δύο ερωτήματα: Είστε σύμφωνοι να συνεχίσει ο Ούγκο Τσάβες να είναι πρόεδρος; Αν ναι, είστε σύμφωνοι να εισαχθεί μια μικρή τροποποίηση στο Σύνταγμα, προκειμένου να επιτραπεί η απεριόριστη επανεκλογή» εξήγησε ο Τσάβες.
Το Σύνταγμα του 1999 προβλέπει την άμεση επανεκλογή του προέδρου μόνο μία φορά. Η προεδρική θητεία είναι εξαετής.Τον Αύγουστο του 2004, ο Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε ανακλητικό δημοψήφισμα μετά από αίτημα της δεξιάς αντιπολίτευσης, είχε κερδίσει την ψηφοφορία με ποσοστό 59% (5,8 εκατ. ψήφοι). Το Σεπτέμβριο του 2006 επανεξελέγη θριαμβευτικά για έξι χρόνια (2007-2013) στην προεδρία της Βενεζουέλας με ποσοστό 63% (7,3 εκατ. ψήφοι).Το Δεκέμβριο του 2007, ωστόσο, έχασε, με ποσοστό 50,7% των ψήφων κατά, στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που, μεταξύ άλλων, θα του επέτρεπε να ανανεώνει απεριόριστα την προεδρική εντολή. Αυτή ήταν και η πρώτη εκλογική του ήττα σε οκτώ χρόνια εξουσίας.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απηύθυνε και έκκληση προς την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας τους να πάψουν να αντιμετωπίζουν τις κολομβιανές αριστερές επαναστατικές ομάδες ως τρομοκράτες.
Μεταξύ άλλων, ο Τσάβες υποστήριξε ότι οι Κολομβιανοί αντάρτες του FARC και του ELN ήταν στρατοί με ένα πολιτικό σχέδιο και ως τέτοιοι θα πρέπει να αναγνωριστούν.
Ο πρώτος όμως που αντέδρασε σε όσα είπε ο Βενεζουελανός πρόεδρος ήταν ο ομόλογός του της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, που απέρριψε το σκεπτικό του Τσάβες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και το παρακάτω ντοκυμαντέρ που αφορά τα γεγονότα του 2004 στη Βενεζουέλα με την προσπάθεια αποπομπής του Τσάβεζ, στην οποία πρωτοστάτησαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα το πραξικόπημα που κράτησε μόνο 36 ώρες και απέτυχε με την καταλυτική επέμβαση του λαού της χώρας:

http://video.google.com/videoplay?docid=1409149717014365884

Ανώνυμος είπε...

επισκεφθείτε την παρακάτω διεύθυνση έχει αξιόλογα βίντεο για βενεζουέλα και λατινική αμερική www.rwf.gr κάντε κλικ στις εκπομπές.
προτεινόμενα

17-7-2006 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Ε)
10-7-2006 ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΕΝΑΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ (Ε)