Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

Κυριακή 3/2 10.30 Αμφ. Γκίνη Σύσκεψη Αγώνα Σωματείων και συνδικαλιστών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Η μεγαλειώδης συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο της 12Δεκέμβρη 2007, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στις κυβερνητικές προσπάθειες για ανατροπή των ασφαλιστικών μας κατακτήσεων. Η παραίτηση του Υπουργού Εργασίας, ανεξάρτητα από τους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση, ήτανε αποτέλεσμα της μεγάλης κινητοποίησης που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναζητήσει κινήσεις αναπροσαρμογής της τακτικής της, με άλλους όρους, πιο επικοινωνιακούς. Η αλλαγή του Υπουργού εργασίας, μπορεί και πρέπει:

Να δημιουργήσει κλίμα αυτοπεποίθησης στις δυνατότητες νίκης ενός ενωμένου και αγωνιστικά αποφασισμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, με πλήρη συνειδητοποίηση πως η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πρόκειται να αναστείλει την ουσία της πολιτικής της στο Ασφαλιστικό, αλλά θα την συνεχίσει αξιοποιώντας και την αλλαγή υπουργού για πιο αποτελεσματική διαχείριση της πολιτικής της.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να αναστείλει, αλλά να επιμείνει στην αντιλαϊκή πολιτική της. Αντιμέτωπη με τη λαϊκή αποδοκιμασία και για τα μέτρα που έχει πάρει και για την όλη ατμόσφαιρα διαφθοράς, προσπαθεί αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος εκφραστής των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Η συνέχιση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο νέος γύρος λιτότητας που προβλέπει ο προϋπολογισμός, η προσπάθεια να περάσουν οι ιδιωτικοποίησης σε κοινωφελείς επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή ή τα Λιμάνια, η ωμή αστυνομική βία στην απεργία του ΟΛΠ, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει την αντιλαϊκή της πολιτική με όποιο κόστος. Η νέα Υπουργός Απασχόλησης το έκανε άλλωστε σαφές: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Άλλωστε η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται και από το ότι προχωρά ήδη στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Ρέππα, που προβλέπει μείωση των συντάξεων, ενοποιήσεις ταμείων, αυξήσεις εισφορών, αύξηση ορίων ειδικά για τους νέους ασφαλισμένους. Παράλληλα ξεκινάει η μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ακόμα χρονιά λιτότητας.

Η εξαγγελία της απεργίας για τις 13 Φλεβάρη μας δίνει ακόμα μια ευκαιρία να πούμε ένα μεγάλο ακόμα ΟΧΙ στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, να απαιτήσουμε να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία, αλλά και να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα και όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Πρέπει δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε την κινητοποίηση. Αν η κυβέρνηση καταλάβει ότι έχει μπροστά της μια εργατική εξέγερση με μαζικότητα και διάρκεια, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος δεν βαδίζει σε αυτό το δρόμο. Στην πρόσφατη δήλωσή του, μετά την συνάντηση με την νέα Υπουργό Απασχόλησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δεν έθεσε κανένα ζήτημα βελτίωσης της άθλιας κατάστασης των συντάξεων ή μείωσης των ορίων για συνταξιοδότηση, αλλά απαίτησε την ‘απαρέγκλιτη’ εφαρμογή του Νόμου Ρέππα.! Μια τέτοια λογική δεν οικοδομεί κινήματα και αντιστάσεις και υπονομεύει τις πραγματικές δυνατότητες για νίκη του εργατικού σ.κ., όπως αποδείχθηκε από την μεγαλειώδη συμμετοχή στην Απεργία και τις συγκεντρώσεις στις 12/12/07!

Αντί να εκθειάζεται ο νόμος Ρέππα, επιτακτικά αναγκαίο είναι, να τεθούν επιθετικά και αγωνιστικά το πλαίσιο και τα αιτήματα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για την βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, για την υπεράσπιση των σύγχρονων κοινωνικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Αυτή η λογική μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θ αναπτυχθούν οι αγώνες της επόμενης μέρας, που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.

Τα συνεργαζόμενα σωματεία πιστεύουν στις δυνατότητες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και στην νικηφόρα προοπτική του. Γι΄αυτό και συντονίζουμε τις προσπάθειες και τους αγώνες μας. Η μέχρι τώρα εμπειρία του συντονισμού των σωματείων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να πάρουν τον αγώνα στα δικά τους χέρια. Ότι υπάρχει διάθεση και από αλλά σωματεία και συνδικαλιστές να συντονιστούμε αγωνιστικά οικοδομώντας ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης ικανό να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη πολιτική. Για όλους αυτούς τους λόγους οργανώνουμε

ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΩΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΙΣ 3-2 ΚΑΙ ΩΡΑ 10.30 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (Αίθουσα Γκίνη) με θέματα:

  • Προετοιμασία των σωματείων για την απεργία στις 13-2, (αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης)
  • Εξελίξεις στο ασφαλιστικό
  • Συμβάσεις, λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ Τετάρτη 13/2

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

10.30 Π.Μ.

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CPS, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ GOLDAIR, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WSW, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΣΕΦΚ), ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΝΕΝ (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ), ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008

Καραμανλής: Πούλα εδώ και τώρα





Νέκρωσαν τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ τα κοντέινερ συσσωρρεύονται και η οικονομία «στενάζει» (φωτογραφία αρχείου)Η ΟΜΥΛΕ και η Ενωση Μόνιμων και Δόκιμων Λιμενεργατών πραγματοποιούν την κυκλική, δηλαδή εναλλάξ, προγραμματισμένη απεργία τους, τη στιγμή που πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι Οργανισμοί, άναψε το πράσινο φως της ιδιωτικοποίησης των δύο εθνικών εμπορικών λιμένων.Αδιαφορώντας παντελώς για τις επιπτώσεις στη χώρα από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στους ΣΕΜΠΟ, ο πρωθυπουργός χθες, στην κυβερνητική επιτροπή έδειξε την πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης, αφού έδωσε εντολή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη να προχωρήσει «εδώ και τώρα» στο ξεπούλημα.Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής, αν και κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Βουλγαράκη έδειξε προβληματισμένος με τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, χθες «εμπιστεύθηκε» τον υπουργό, ο οποίος στην ενημέρωσή του είχε αναφερθεί και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των περίπου 2.000 εργαζομένων στους ΣΕΜΠΟ Πειραιά και Θεσσαλονίκης.Ομως η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού που ήδη άρχισαν να παραλαμβάνουν οι «μνηστήρες» των δύο ΣΕΜΠΟ δεν διασφαλίζει κανέναν από τους 2.000 εργαζόμενους στα δυο λιμάνια.Αλλα λένε, άλλα κάνουνΑναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής: «Για τους πρώτους 12 μήνες από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης ο ΣΕΜΠΟ θα λειτουργήσει υποχρεωτικά με το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. (υπερεργολάβος), ο οποίος θα μπορεί να παρατείνει το διάστημα των 12 μηνών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου κατά 6 μήνες, ενώ για τους 18 συνολικά μήνες οι εργαζόμενοι θα αμείβονται από τον ιδιώτη όπως προκύπτει από τις μισθολογικές καταστάσεις του Οργανισμού, και θα εφαρμόζει όλες τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κανονισμούς όπως ισχύουν».Ομως στη δεύτερη παράγραφο διαψεύδονται κατηγορηματικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αφού τονίζεται το εξής: «Από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης ο ανάδοχος θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το δικό του προσωπικό με τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και της ελεύθερης αγοράς εργασίας. Συγχρόνως δε θα έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει το προσωπικό της ΟΛΠ Α.Ε. που επιθυμεί να αποχωρήσει από τον Οργανισμό και να εργαστεί για λογοριασμό του, με τους όρους φυσικά της ελεύθερης αγοράς».
«Ελάτε μέχρι την Παρασκευή»
Μετά το πρωθυπουργικό πράσινο φως ο κ. Βουλγαράκης θα καταθέσει εντός των ημερών με τη διαδικασία του επείγοντος το σχέδιο νόμου. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Νίκος Αναστασόπουλος απέστειλε 5σέλιδη επιστολή στα σωματεία των εργαζομένων, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ τούς προειδοποιεί ότι αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους και δεν προσέλθουν σε διάλογο μέχρι και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 14.00 η διοίκηση του Οργανισμού θα προσφύγει στα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Σχετικά με την επιστολή ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε στην «Ε» ότι όλα τα περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και η μόνη ευκαιρία που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να προσέλθουν στον διάλογο, όπου θα μπορέσουν παρουσιάζοντας τα ανάλογα επιχειρήματα να βελτιώσουν τις προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη πριν από την κατάθεση του σχεδίου νόμου.Πάντως από χθες επέστρεψαν στις φορτοεκφορτώσεις των κοντέινερ οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων.Οι φορτώσεις γίνονται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Πηγή:Ελευθεροτυπία

Διαφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τις αυξήσεις μισθών στη νέα εθνική συλλογική σύμβαση



Η διαφωνία των κοινωνικών εταίρων για το ύψος των αυξήσεων στους μισθούς το 2008, αποτυπώθηκε την Τετάρτη στην πρώτη συνάντηση για τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Στη συνάντηση έγινε αναλυτική και διεξοδική παρουσίαση όλων των αιτημάτων (οικονομικών, θεσμικών, εργασιακών) που διεκδικούν οι εργαζόμενοι.
Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ εξέφρασε την απαίτηση για πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, την αύξηση της παραγωγικότητας και την σταδιακή προσέγγιση των μισθών στην ΕΕ των «15».Από την πλευρά των συνδικάτων αναφέρθηκε ότι είναι αναγκαίο να αυξηθούν σημαντικά τα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων τα οποία στη χώρα μας είναι μόλις στο 52% του μέσου όρου της ΕΕ.
Επίσης, υπογραμμίστηκε η ριζική αντίθεση της ΓΣΕΕ σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης (μέσω της ευελιξίας) του θεσμού της ΕΓΣΣΕ.
Η εργοδοτική πλευρά δήλωσε ότι η θέση της για τις αυξήσεις είναι καταρχήν ο πληθωρισμός, άποψη που απέχει σημαντικά από την απαίτηση και τις διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ.Για τα θεσμικά αιτήματα συμφωνήθηκε η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής η οποία θα επεξεργασθεί, θα κοστολογήσει και θα εισηγηθεί τις προτάσεις της στην διαπραγματευτική ομάδα στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ.Επίσης συμφωνήθηκε για όποια θέματα υπάρχει κοινή θέση των δυο μερών να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η νομοθετική τους ρύθμιση (όπως ο ΛΑΕΚ).Η νέα συνάντηση ορίστηκε για την επόμενη Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
πηγή www.in.gr

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη
«Εκτός Γραμμής»

διοργανώνει
το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ.

εκδήλωση - συζήτηση


Οι επιτροπές στρατιωτών, σμηνιτών, ναυτών







Ομιλητές: Α. Νταβανέλος, Μ. Σέρβος
Τ. Κατιντσάρος,



ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου
(στάση Λασκάρεως, Χαρ. Τρικούπη)



Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

Καλή πατρίδα Georges Habash

Το παγκόσμιο επαναστατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι φτωχότερο. Πέθανε στην Ιορδανία ο Ζωρζ Χαμπάς, ιστορικός ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο πρόσφυγας του μεγάλου διωγμού του 1948 δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ στην Παλαιστίνη, αρνούμενος, εκτός των άλλων, να νομιμοποιήσει και τις προδοτικές όπως τις θεώρησε συμφωνίες του Όσλο.
Είθε το όραμά του για μια ελεύθερη δημοκρατική Παλαιστίνη να μπορέσει να δικαιωθεί...


Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Το κλαδί που πριονίζαμε

Κατά την μακρά διαδρομή τους μέχρι την προδιαγεγραμμένη κατάληξη στο κονιορτοβριθές αρχείον του εισαγγελέως, τα σκάνδαλα που διαγράφουν τον κύκλο της ζωής τους α λα ελληνικά, διατρέχουν υποχρεωτικά ορισμένα κρίσιμα στάδια.

Το πρώτο, στο οποίο θα μπορούσαμε να δώσουμε την κωδική ονομασία "η τιμή, τιμή δεν έχει", διακρίνεται από υψηλό βαθμό αγανακτήσεως
Η τιμή, τιμή δεν έχει
της αιφνιδιασμένης κοινής γνώμης, καταιγιστικό ρυθμό αποκαλύψεων, κατά προτίμηση της κατηγορίας του "πιπεράτου", καθώς και συχνές επικλήσεις των Ηθικών Κανόνων, με πλειοδοτούσες, εννοείται, τις πιο λερές φυσιογνωμίες του δημόσιου βίου.


Το δεύτερο στάδιο, υπακούει στην αρχή "στρίβειν δια του αρραβώνος" και χαρακτηρίζεται από ανεπαίσθητες πλην καθοριστικές μετατοπίσεις του αντικειμένου και του πλαισίου της συζήτησης, μέχρι που πια να είναι δύσκολο να θυμηθεί κανείς ποια ήταν η αρχική αφορμή του θορύβου. Η επιτυχής ολοκλήρωση του σταδίου αυτού βασίζεται στις ευρηματικές συνεισφορές πλήθους συμμετεχόντων, έκαστος των οποίων διαθέτει σπουδαίο λόγο, που θα έλεγαν και στα Νομικά, για να βάλει το λιθαράκι του στο οικοδόμημα της γενικευμένης σύγχυσης.

Λ.χ., αν κατηγορείσαι για ύποπτες συναλλαγές και διακίνηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, κατακεραυνώνειςτα σκοτεινά συμφέροντα των ανταγωνιστών σου και τις συνωμοσίες της ΕΥΠ.
Στρίβειν δια του αρραβώνος
Αν είσαι κυβέρνηση, μετατοπίζεις τη συζήτηση από τα πεπραγμένα σου σε ερωτήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αν είσαι συνδικαλιστής του Υπουργείου Πολιτισμού απαντάς στις ερωτήσεις περί ενδεχόμενης κακοδιοίκησηςκαταγγέλλοντας τα σχέδια μεταφοράς του Υπουργείου στου Ρέντη. Αν πάλι είσαι δημοσιογραφική ένωση, επισημαίνεις "τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καθώς και τα μεγάλα πολιτικά, επιχειρηματικά και εκδοτικά παιχνίδια", λησμονώντας ότι η… αβελτηρία σου φθάνει μέχρι του σημείου λ.χ. να διατηρούνται στο μητρώο μελών σου μέχρι και καταδικασμένοι από τη δικαιοσύνη ως εκβιαστές.


(Του κανόνα εξαιρείται μόνον ο Πρωθυπουργός της Χώρας, για τον οποίο κρίνεται υπεραρκετό απλώς να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνησή του "δεν ανέχεται" και ότι ο ίδιος προσωπικά "δεν θα επιτρέψει" κ.ο.κ.)

Το τρίτο στάδιο, προκύπτει από την βαθύτερη συμφιλίωση με την (αναγνωριζόμενη ως πανταχού παρούσα) σήψη και από την ώριμη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι η συνέχιση του θορύβου απειλεί κρίσιμες σταθερές του κοινού μας βίου.
Η κοινή γνώμη "κουράστηκε"
Είναι το σημείο στο οποίο γίνεται αντιληπτό ότι η κοινή γνώμη "κουράστηκε" και ότι έχει "πολύ σοβαρότερα θέματα" στα οποία θα πρέπει να στρέψει την ελαφρότητά της, ενώ η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων θα πρέπει να αφεθεί στα στιβαρά χέρια των Θεσμών.


Το στάδιο αυτό μπορεί να αποκληθεί ως "το κλαδί που πριονίζαμε", όπως ενδεικτικά υποδεικνύει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

"Με λύπη διαπιστώνουμε ότι συμμέτοχοι και τροφοδότες στην επικοινωνιακή λαίλαπα που σαρώνει αδιακρίτως θεσμούς και πρόσωπα στο Υπουργείο Πολιτισμού είναι δυστυχώς και ορισμένοι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ" διαπιστώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στο σχετικό Δελτίο Τύπου για να καταλήξει: "ο ΣΕΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ να πάψουν να πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται και να συμβάλουν στην αναστήλωση του κύρους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η κρίση που διέρχεται το ΥΠΠΟ ας μετατραπεί σε αίτημα για συγκροτημένη θεσμική εξυγίανση, κοινό αιτούμενο άλλωστε για όλη την Δημόσια Διοίκηση, και ας μη καταντήσει επικοινωνιακή πομφόλυγα μιας χρήσης με σκοπό αμφίβολα και πρόσκαιρα προσωπικά οφέλη".

Σε ελεύθερη μετάφραση: μπορεί το κύρος της Υπηρεσίας να είναι ένας ερειπιώνας (πώς αλλιώς θα είχε ανάγκη "αναστηλώσεως";), αλλά τα ίδια γίνονται και αλλού ("κοινό αιτούμενο για όλη τη δημόσια διοίκηση").
Πώς θα χαλιναγωγηθεί η αδιακρισία των "εκτός";
Η διατήρηση του ελέγχου και των ισορροπιών ("συγκροτημένη θεσμική εξυγίανση") προϋποθέτει απομάκρυνση το ταχύτερο δυνατό του προβολέα της δημοσιότητας ("επικοινωνιακή λαίλαπα") που τόσο αιφνιδιαστικά έπεσε στα interna corporis της συντεχνίας. Πώς όμως θα χαλιναγωγηθεί η αδιακρισία των "εκτός", όταν στο έργο της δημοσιοποίησης συμπράττουν (μέγιστο ατόπημα!) και οι "εντός", αντί να συσπειρωθούν, όπως οφείλουν, περί την Υπηρεσία; Μήπως δεν ταυτίζεται εξ ορισμού το συμφέρον τους με το συμφέρον της ("το κλαδί το οποίο κάθονται");


Όλα αυτά, ενώ στην ίδια ανακοίνωση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διακηρύσσει ότι "δεν κουκούλωσε τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει" το Υπουργείο Πολιτισμού και προβαίνει στην βαρύτατη καταγγελία ότι "οι πιστώσεις του ειδικού λογαριασμού (…) διασπαθίζονται δεξιά και αριστερά (…) με υπόνοιες ότι εν μέρει καταλήγουν ως πολιτικό χρήμα". Αλλά βέβαια, συμπεραίνουμε, τα θέματα αυτά οφείλουν να αντιμετωπίζονται "θεσμικά" και "δομικά", χωρίς "αρνητική δημοσιότητα" και "αδιακρίτως" εκτοξευόμενες καταγγελίες.

Ελάχιστα αφορά τους μη παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Υπουργείου Πολιτισμού το γεγονός ότι, όπως υποψιαζόμαστε, το εν λόγω δελτίο τύπου πιθανότατα ενσαρκώνει αυτό που καταγγέλλει ("άδραξαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να ξεκαθαρίσουν παλιούς λογαριασμούς, να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους" κ.ο.κ.).
"Θεσμικά", "δομικά" και... οικογενειακά
Δεν μπορούμε όμως να μην επισημάνουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απευθύνει προς την κοινή γνώμη ούτε ένα δελτίο Τύπου καθ’ όλο σχεδόν το 2007 (έτος κατά το οποίο μεταξύ άλλων καταστράφηκε η Αρχαία Ολυμπία…), όπως άλλωστε δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί για την υπόθεση Ζαχόπουλου, που ήρθε στο προσκήνιο στις 20 Δεκεμβρίου, παρά μόλις στις 11 Ιανουαρίου για πρώτη φορά.


Αλλά είπαμε: κάθονται πολλοί στα κάθε είδους κλαδιά που απειλεί η εκάστοτε "σκανδαλολογία". Γεγονός που ερμηνεύει και το γιατί η διαδρομή της είναι πάντοτε προδικασμένα μετεωρική…



πηγή www.skai.gr

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Πρόγραμμα Προβολών

Πολιτική-πολιτιστική Λέσχη
«Εκτός Γραμμής»
Πρόγραμμα Προβολών κάθε Παρασκευή στις 8.30πμ

18 Ιανουαρίου
«Γη και ελευθερία»
του Ken Loach

25 Ιανουαρίου
«Persepolis»
των Vincend Parronaud,
Marjane Satrapi

2 Φεβρουαρίου«Οι σημαίες των προγόνων μας»
του Clint Eastwood

9 Φεβρουαρίου «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα»
του Clint Eastwood

ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
«ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»
Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου
(στάση Λασκάρεως, Χαρ. Τρικούπη)

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Ο Τσάβες προς νέο δημοψήφισμα




Στην πρόθεσή του να εξασφαλίσει τη δυνατότητα της απεριόριστης επανεκλογής του στην προεδρία επανήλθε το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ανακοινώνοντάς την πρόθεσή του να προκηρύξει νέο, ανακλητικό δημοψήφισμα, το 2010.
«Καθώς έχω την εξουσία να συγκαλώ δημοψήφισμα (το λεγόμενο ανακλητικό), εάν η αντιπολίτευση δεν το κάνει, θα το κάνω ο ίδιος. Θα πρόκειται για ένα δημοψίηφισμα με δύο ερωτήματα: Είστε σύμφωνοι να συνεχίσει ο Ούγκο Τσάβες να είναι πρόεδρος; Αν ναι, είστε σύμφωνοι να εισαχθεί μια μικρή τροποποίηση στο Σύνταγμα, προκειμένου να επιτραπεί η απεριόριστη επανεκλογή» εξήγησε ο Τσάβες.
Το Σύνταγμα του 1999 προβλέπει την άμεση επανεκλογή του προέδρου μόνο μία φορά. Η προεδρική θητεία είναι εξαετής.Τον Αύγουστο του 2004, ο Τσάβες, ο οποίος υποβλήθηκε σε ανακλητικό δημοψήφισμα μετά από αίτημα της δεξιάς αντιπολίτευσης, είχε κερδίσει την ψηφοφορία με ποσοστό 59% (5,8 εκατ. ψήφοι). Το Σεπτέμβριο του 2006 επανεξελέγη θριαμβευτικά για έξι χρόνια (2007-2013) στην προεδρία της Βενεζουέλας με ποσοστό 63% (7,3 εκατ. ψήφοι).Το Δεκέμβριο του 2007, ωστόσο, έχασε, με ποσοστό 50,7% των ψήφων κατά, στο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που, μεταξύ άλλων, θα του επέτρεπε να ανανεώνει απεριόριστα την προεδρική εντολή. Αυτή ήταν και η πρώτη εκλογική του ήττα σε οκτώ χρόνια εξουσίας.
Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το BBC, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απηύθυνε και έκκληση προς την αμερικανική και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ζητώντας τους να πάψουν να αντιμετωπίζουν τις κολομβιανές αριστερές επαναστατικές ομάδες ως τρομοκράτες.
Μεταξύ άλλων, ο Τσάβες υποστήριξε ότι οι Κολομβιανοί αντάρτες του FARC και του ELN ήταν στρατοί με ένα πολιτικό σχέδιο και ως τέτοιοι θα πρέπει να αναγνωριστούν.
Ο πρώτος όμως που αντέδρασε σε όσα είπε ο Βενεζουελανός πρόεδρος ήταν ο ομόλογός του της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε, που απέρριψε το σκεπτικό του Τσάβες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η πολιτική-πολιτιστική Λέσχη <<Εκτός Γραμμής>>


ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ




το Σάββατο 19 Ιανουαρίου, στις 7.00 μ.μ.


Ξαναγυρνώντας στο έργο
του Α. Γκράμσι

Ομιλητές Α.Χρύσης,Α.Στυλιανού,Τ.Μπέτζελος





Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ»

για τους μικρούς μας φίλους

την Κυριακή 13/1/2008
ώρα 11.30 π.μ.

η θεατρική ομάδα
Αστροναύτες

παρουσιάζει το θεατρικό έργο
ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΕΡΟΙ
Σας περιμένουμε!

Στρατηγοπούλου 7 & Μαυρικίου, Αθήνα

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008




Προβλήματα στη λειτουργία των εμπορευματικών σταθμών στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης έχουν δημιουργηθεί από το περασμένο Σάββατο, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ενάντια στην παραχώρηση των εμπορευματικών σταθμών σε ιδιώτες.

Το Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι σε ΟΛΠ και ΟΛΘ απείχαν από τις υπερωρίες, ενώ σήμερα, Δευτέρα, όπως και την προσεχή Παρασκευή, προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Στη Θεσσαλονίκη, η διακίνηση κοντέινερ στους τερματικούς σταθμούς εμπορευμάτων έχει σταματήσει και τα πλοία που βρίσκονται εκεί θα αναμένουν την αυριανή ημέρα για να ξεφορτώσουν, όταν και θα επαναλειτουργήσει το λιμάνι.

Μέχρι τις 13 Ιανουαρίου το διοικητικό προσωπικό του ΟΛΘ θα απέχει από την υπερωριακή απασχόληση και την εργασία του Σαββατοκύριακου, ενώ έως τις 15 του μηνός αντίστοιχες κινητοποιήσεις έχουν και οι λιμενεργάτες.

Με επιστολή του προς την Ομοσπονδία των υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Ν.Αναστασόπουλος δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα θιγούν ούτε ως προς τις αμοιβές, ούτε ως προς τα εργασιακά τους δικαιώματα εξαιτίας της παραχώρησης μέρους του ΣΕΜΠΟ».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Γ.Τσάρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους των σωματείων να προσέλθουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου, την Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΘ δήλωσαν αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), κλιμακώνοντας, αν χρειαστεί, τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρόεδρος του σωματείου του διοικητικού προσωπικού του ΟΛΘ, Νίκος Μιχαηλίδης, επισήμανε ότι πρώτιστος στόχος είναι να «σωθούν» τα κερδοφόρα κομμάτια των δύο λιμανιών και ανέφερε ότι «κρύβει» σκοπιμότητα η μη ολοκλήρωση των εργασιών της 6ης προβλήτας στον ΟΛΘ, έργο για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η αντιπρόεδρος του σωματείου διοικητικού προσωπικού, Φανή Γουργούρη, κατήγγειλε κυβέρνηση και διοίκηση για «εγκαθίδρυση ιδιωτικού μονοπωλίου», τονίζοντας ότι το 60% των εσόδων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προέρχεται από το ΣΕΜΠΟ και ότι φέτος η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% και τα κέρδη κατά 200%.

Ο πρόεδρος των λιμενεργατών του ΟΛΘ, Μενέλαος Τσιρούλης, ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας και μετά από νέα επαφή με τη διοίκηση του ΟΛΘ, θα ληφθούν αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις και συμπλήρωσε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν ενημέρωση, σαφείς όρους και οι όποιες ενέργειες αποφασιστούν για την ανάπτυξη του λιμανιού να έχουν και τη δική τους συναίνεση.

* Η ΓΣΕΕ συμπαρατάσσεται με τον αγώνα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και των συνδικάτων των εργαζομένων στα λιμάνια για την απόκρουση της ιδιωτικοποίησης των εμπορευματικών σταθμών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

«Η εμμονή της κυβέρνησης να εκποιήσει κερδοφόρες δραστηριότητες εθνικής και στρατηγικής σημασίας όπως είναι τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια, ζημιώνει σημαντικά τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας, την ασφάλεια της χώρας και τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτά» προστίθεται.

πηγή www.in.gr

περισσότερες πληροφορίες

http://ektelonistis.blogspot.com

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Μάιος του 68, 40 χρόνια απο την μεγαλειώδη εξέργεση στην Γαλλία

















Ο όρος Μάης του '68 (γνωστός και σαν Γαλλικός Μάης) περιγράφει την πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Μαΐου-Ιουνίου του 1968. Τα γεγονότα ξεκίνησαν από κινητοποιήσεις των Γάλλων μαθητών και φοιτητών, επεκτάθηκαν με γενική απεργία των γάλλων εργατών και τελικά οδήγησαν σε πολιτική και κοινωνική κρίση, που άρχισε να παίρνει διαστάσεις επανάστασης και οδήγησε στη διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη εκλογών από τον τότε πρόεδρο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Θέσεις Νέο τεύχος νο.102

Κυκλοφόρησε το καινούργιο τεύχος
Ιανουάριος-Μάρτιος 2008, Μαρξισμός,δίκαιο,δικαιώματα
περιέχονται θέματα όπως
-Στιγμές οικοδόμησης της μαρξιστικής θεωρίας του κράτους
-Το αστάθμητο κατά τη μετάβαση σ’ ένα νέο τρόπο παραγωγής
Περισσότερες πληροφορίες στο www.theseis.com

Επίθεση στα γραφεία εργατικών σωματείων

Στις 25 Δεκέμβρη, τα γραφεία που στεγάζουν 4 εργατικά σωματεία, τον Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-ΣΕΦΚ, το Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, τον Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων, δέχτηκαν για πέμπτη φορά μέσα σε δύο χρόνια επίθεση.

"Έγινε διάρρηξη, στην οποία ξηλώθηκαν από τον τοίχο (με εργαλεία) τα σιδερένια κάγκελα-πόρτες προστασίας, σπάστηκε και παραβιάστηκε η ξύλινη πόρτα των γραφείων και παραβιάστηκαν οι σιδερένιοι φοριαμοί με τα αρχεία και έγγραφα των σωματείων που στεγάζονται στα γραφεία.Η επιδρομή ολοκληρώθηκε με το πέταμα χαρτιών, βιβλίων και φακέλων στο πάτωμα. Από την «διάρρηξη»-επίθεση δεν κλάπηκαν ούτε χρήματα, ούτε μηχανήματα υποδομής των σωματείων (fax, στερεοφωνικό, dvd, κ.α.) ούτε έγγραφα ή άλλα υλικά."

Αναδημοσίευση από athens.indymedia.org